Hvad er Nm?!

Garn kommer i mange former, men en af de aspekter som også er vigtig for os, er tykkelsen. Denne er afgørende for om vi kan bruge garnet på vores strikkemaskiner, og hvilken spænding det skal strikkes med. Garnets tykkelse og anvendelse kan blandt andet vurderes efter løbelængden. På cones har garn ofte en specifik betegnelse for tykkelse – Nm – og det er ikke altid nemt at forholde sig til det: Nm 28/2, Nm 60/2 osv. Hvad betyder det og hvordan skal man forholde sig til det? Det har jeg også tidligere undret mig over, når jeg har kigget på det garn jeg har på lager ☺

Nm står for Normal metric, på dansk normal meter, og det er en måde at måle garnet på. Dette nummer viser hvor mange 1000 meter garn der er per kilo garn. Lyder det lidt mærkelig? Det kan det være, men som Strikker er det vigtigt for mig at tænke på hvor meget garn jeg har per 50 eller 100 gram.
Jeg har samlet lidt information til at hjælpe mig med at bedømme hvad garnet betyder for mig som maskinestrikker, og vil gerne dele den med jer.

Nm-nummeret vil altid have 2 numre separeret med ”/”: 30/2, 60/2. Det mindste nummer fortæller os hvor mange tråde der er snoet sammen til at opnå garnets tykkelse. Generelt set, jo mindre dette nummer er, jo tyndere er garnet.Det andet nummer fortæller os hvor mange 1000 meter garn der er per kilo garn.
Det var den generelle forklaring på disse dejlige numre, som er nemmere at forstå i praktisk.

Lad os sige, at vi har en cone med uldgarn hvor der står 28/2.
Det betyder at garnet består af 2 tråde, og at vi har 28.000 meter garn per kilo garn (28 x 1000).
Det vil så sige, at der er 700 meter garn per 50 gram: 28.000/2=14.000 meter per kilo -> 14.000/20= 700 m per 50g. Det kan være at det lyder som noget meget tyndt garn, men det er det som vi normalt bruger når vi strikker dobbelt jacquard.

Min erfaring er, at garn som har en løbelængde fra 275 m per 50g kan bruges til dobbelt jacquard. Med hensyn til enkeltapparat, har jeg strikket med uldgarn som har 100 m per 50 g på Brother KH 881 hovedapparat uden problemer. Det vil altid være en vurdering og en smagssag hvorvidt man kan strikke med tykt eller tyndt garn på vores dejlige strikkemaskiner. Man kan altid prøve garnet ved at lave en strikkeprøve, og her vil jeg altid sørge for at min maskine er smurt, at min nålebremse er god og at alle mine nåle er i god behold